Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Τα έντομα!

                    Ο πόλεμος των ζουζουνιών. 


Μαζευτήκανε μιλιούνια
στο περβόλι τα ζουζούνια.
Βάλαν άρματα βαριά:
κράνη, θώρακες, κεντριά
τάχα για τιμή και δόξα.

Θεέ μου, ο πόλεμος τι λόξα!

Κάτω απ’ την κολοκυθιά
στομωθήκανε σπαθιά.
Και κει δα στις μελιτζάνες
κλάψαν αδερφές και μάνες,
τάχα για τιμή και δόξα.

Θεέ μου, ο πόλεμος τι λόξα!

Στην χλωρή τη φασουλιά
βρήκε ο χάροντας δουλειά.
Και σιμά στις λαχανίδες
γράφτηκαν χρυσές σελίδες,
τάχα για τιμή και δόξα.

Θεέ μου, ο πόλεμος τι λόξα!

Και μονάχα ένα τζιτζίκι
μπράβο του για ρεζιλίκι,
δεν κατέχω να σας πω.
Δε σκοτώνει, λέει σκοπό
κι όχι για τιμή και δόξα.

Θεέ μου, ο πόλεμος τι λόξα!
Το ποίημα είναι του Δημήτρη Μανθόπουλου και έχει μελοποιηθεί από τον Νότη Μαυρουδή.Μπορούμε να το ακούσουμε από την χορωδία του 6ου Δημ. Σχ. Κατερίνης πατώντας ΕΔΩ

Η Άνοιξη έχει πλημμυρίσει τη φύση με χρώματα και  μυρωδιές .Λουλούδια  παντού.Να ΄ναι όμως μόνο τα λουλούδια που υπάρχουν σε αφθονία  τώρα στη φύση;
Πατήστε πάνω στην εικόνα να μεγαλώσει ,παρατηρήστε προσεχτικά και θα ανακαλύψετε και άλλους πολλούς μικρούς επισκέπτες.Ναι καλά είδατε.....πασχαλίτσα,σκαθάρι,ακρίδα ,πεταλούδες,μέλισσα και άλλα.Μα τι είναι όλα αυτά; Ζουζουνιά; Ζωύφια; Έντομα!!
Τα έντομα ( ἔντομον = σε τομές) είναι η πολυπληθέστερη και πιο πολυποίκιλη ομάδα ολόκληρου του ζωικού βασιλείου, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα είδη (υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος) - υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ' ό,τι το σύνολο όλων των υπόλοιπων ειδών. Ο κύκλος ζωής τους ποικίλλει ωστόσο τα περισσότερα εκκολάπτονται από αυγά. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους μπορεί να διαφέρουν αρκετά από την τελική μορφή του ενήλικα εντόμου, και μπορούν να περάσουν μέσα από διαδοχικά στάδια μεταμόρφωσης .
Το σώμα τους χωρίζεται σε 3 μέρη:κεφάλι ,θώρακας ,κοιλιά.Έχουν 6 πόδια(οι αράχνες έχουν 8) και συνήθως 2 ζεύγη φτερών στη θωρακική περιοχή.

Τα έντομα είναι τα ευρύτερα εξαπλωμένα ζώα στην ξηρά, όχι όμως και στη θάλασσα.Μπορεί να πετάνε ,να περπατάνε ,να πηδάνε και πιο σπάνια να κολυμπάνε.
Τα έντομα αγαπούν τη μοναξιά, αλλά κάποια έντομα, όπως οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και οι τερμίτες είναι κοινωνικά και τους αρέσει να ζουν σε μεγάλες, καλά οργανωμένες αποικίες. Κάποια έντομα δείχνουν μητρική στοργή, προστατεύοντας τα αβγά τους και τα μικρά τους. Τα έντομα επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Πολλά είδη επικοινωνούν μέσω των ήχων που παράγουν, π.χ χτυπάνε τα φτερά τους μεταξύ τους και παράγουν έτσι ήχο. Άλλα έντομα επικοινωνούν μέσω του φωτός.
Οι άνθρωποι προσπαθούν να ελέγξουν τα έντομα χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα και άλλου είδους τεχνικές. Κι αυτό γιατί κάποια έντομα καταστρέφουν τους καρπούς , τα φύλλα ή τα φρούτα, κάποια άλλα τσιμπάνε τους ανθρώπους, κάποια τρέφονται με το αίμα των ζώων και των ανθρώπων και κάποια άλλα μεταφέρουν αρρώστιες σε ότι τσιμπάνε. Υπάρχουν όμως και έντομα που θεωρούνται οικολογικά χρήσιμα και μάλιστα κάποια προσφέρουν άμεσα οικονομικά οφέλη. Οι μεταξοσκώληκες και οι μέλισσες  δίνουν εδώ και χρόνια στον άνθρωπο μετάξι και μέλι αντίστοιχα και οι άνθρωποι τα έχουν σαν «κατοικίδια».
Ας δούμε ένα βίντεο για τα έντομα .Πατήστε στην εικόνα.
Στον κήπο μας αν κοιτάξουμε προσεκτικά θα δούμε πολλά έντομα. Πολλά από αυτά είναι ωφέλιμα γιατί βοηθάνε στην επικονίαση των λουλουδιών όπως η μέλισσες ,οι πεταλούδες αλλά και στον έλεγχο των πληθυσμών από αρκετά επιβλαβή παρασιτικά ή φυτοφάγα έντομα στον κήπο όπως οι πασχαλίτσες που τρέφονται με μελίγκρες,η γκρι βρομούσα,οι παρασιτικές σφιγγες ,το αλογάκι της Παναγιάς, πολλά σκαθάρια καθώς τρέφονται όλα με παράσιτα.Βέβαια υπάρχουν και βλαβερά έντομα όπως η ακρίδες,ο ψύλλος,η μύγα ,το κουνούπι,η σφίγγα και άλλα.
Και τώρα παιχνίδι.

Μπορείτε να ακούσετε παραμύθια για τα έντομα .
Για το παραμύθι<<Λίτσα η πασχαλίτσα>> πατήστε ΕΔΩ.
Για το παραμύθι <<Λούλα η πεταλούδα >>πατήστε ΕΔΩ.
 Για το παραμύθι<<Ούπι το κουνούπι >>πατήστε ΕΔΩ.

 Έντομα πολλά μέσα σ΄αυτό το παζλ.Προσπάθησε να φτιάξεις την εικόνα και να βρεις τα έντομα !




Είστε έτοιμοι να γίνετε μικροί εξερευνητές;Με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά και πολύ προσεκτικά να μη σας τσιμπίσουν τα έντομα ,ψάξτε ,εντοπίστε,φωτογραφίστε και παρατηρήστε τα έντομα που θα βρήτε στον κήπο σας.
Βρήτε κάποια έντομα στο παρακάτω παιχνίδι.

 Μπορείτε ακόμα, να ζωγραφίσετε το δικό σας φανταστικό έντομο.Ο μόνος περιορισμός είναι να έχει κεφάλι,θώρακα και κοιλιά.Χρωματίστε το ,βάλτε του αν θέλετε φτερά και μη ξεχάσετε να του δώσετε όνομα.
Καλή διασκέδαση!!