Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Η γιορτή της Μητέρας! (β)

Η μητέρα,το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή ενός παιδιού, μοναδική και αναντικατάστατη.
Το παραμύθι της Σκωτσεζας Debi Gliori θα σ΄αγαπώ ό,τι κι αν γίνει ,εικονογραφημένο από την ίδια και σε απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά ,προσπαθεί πολύ τρυφερά να κατευνάσει τους φόβους και τις ανησυχίες των παιδιών καταλήγοντας ότι η αγάπη είναι σαν τα αστέρια :ποτέ δεν πεθαίνει και πάντα φωτίζει.
Το παραμύθι διατείθεται και on line.Καθήστε αναπαυτικά ,πάρτε τα παιδάκια σας αγκαλιά ,διαβάστε και απολαύστε το.

Θα σ'αγαπώ ό,τι κι αν γίνει from stamatiademogianni

Να πούμε και ένα τραγουδάκι στη μανούλα ;πατήστε ΕΔΩ 

Μπορείτε και εσείς να κάνετε τη δική σας κάρτα ,ζωγραφίζοντας τον εαυτό σας με τη μανούλα σας.Θα τα καταφέρετε σίγουρα και θα της δώσετε πολύ μεγάλη χαρά..Μπορείτε να τις γράψετε και τις ευχές σας.Στο παιχνίδι που ακολουθεί έχω κρύψει δύο ευχές .Τι λέτε παίζουμε;
Και μη ξεχνάτε ότι το καλύτερο και πιο ακριβό δώρο για τη μανούλα είναι μια αγκαλιά και ένα σας χαμόγελο!!
Χρόνια μας πολλά,να χαιρόμαστε και να καμαρώνουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν γερά και χαρούμενα.!!

Η γιορτή της Μητέρας ! (α)

Μάνα, Μητέρα Μαμά,  λέξεις γεμάτες αγάπη, γλυκύτητα και τρυφερότητα, για το πιο γλυκό πλάσμα του κόσμου, για την πιο σημαντική ύπαρξη στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται  η Γιορτή της Μητέρας.

Οι πρώτες αναφορές για τη γιορτή της μητέρας και της μητρότητας έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα.Η μητέρα Γη[Γαία] γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν την υπέρτατη θεότητα .Στη συνέχεια η λατρεία περνά στην κόρη της Ρέα,σύζυγο και αδελφή του Κρόνου.Λατρεύεται  σαν <<Μητέρα των Θεών>> καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε τα παιδιά της με τοκετό και τα ανέθρεψε με μητρικό γάλα.Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη,καθώς ήταν και θεά της γης.
Στη συνέχεια φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ. όπου γιορτάζονταν η Κυριακή της Μητέρας ,την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες.
Στην Αμερική,στις αρχές του 20ού αιώνα η δασκάλα Άννα Τσάρβις από τη Φιλαδέλφεια,αγωνίστηκε για την καθιέρωση της γιορτής της Μητέρας τη 2η Κυριακή του Μάη .Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Βόρειων και Νότιων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού εμφύλιου πολέμου το1864.Οι αγώνες της Άννα Τσάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο .όρισε την γιορτή της μητέρας επίσημη εθνική γιορτή.
Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά η γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929 για να συνδιαστεί με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής.Τελικά κατά την δεκαετία του 1960 επικράτησε ο εορτασμός της τη 2η Κυριακή του Μάη.


Στον παραπάνω πίνακα ο ζωγράφος Γιώργος Ιακωβίδης αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη στο πρόσωπο της μητέρας που φροντίζει το παιδί της.  

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη Μητέρα.
 



Gustav Klimt,Mother and child.


Του ζωγράφου George Frederic Watts


 Mother and Child, by Pierre Auguste Renoir. 1881

 Poppy field in Argenteuil,Claude Monet.

 On the Terrace, by Pierre Auguste Renoir. 1881

 James McNeill Whistler, Η μητέρα του Whistler,1871

Child with Toys (Gabrielle and Jean) Auguste Renoir, 1896

Η κυρία Μονέ και ο γιος της, Pierre Auguste Renoir

Και τώρα παιχνίδι,παζλ.


Πατώντας πάνω στο φαντασματάκι εμφανίζεται ο πίνακας όχι πολύ έντονα και παίζουμε πάνω του.

Καλή διασκέδαση!!